ROMA CAPUT VINI!

Roma, all vins gudfar.

Giovanni Negri, forfatter, vinekspert, vinprodusent, politiker og forsker, og Elisabetta Petrini, alt det samme samt historiker og sig. Negris hustru, har publisert en unik, oppsiktsvekkende og fascinerende bok om vindruens historie fra Romas dager.

I samarbeid med den verdensberømte ønologen, professoren, forskeren og historikeren Attilio Scienza (Universitet i Milano) har man via det mest moderne innen genteknologi blant annet også lyktes i å identifisere og spore ikke mindre enn 78 av Frankrikes viktigste druesorter tilbake til samme opphav - druen kalt "hunneren" ("Hunesch" som den romerske keiseren Marcus Aurelius Probus i 280 e.Kr. beordret legionene å plante i hele Romerriket (/samtidig opphevet han dermed dekretet utstedt av keiser Domitian 200 år tidligere om at det ikke skulle plantes romerske vinranker utenfor Italia). Legionene adlød og romerske soldater plantet dermed vinranker fra Roma i hele Romerriket - fra Pannonia til England. Centurionene (litt over nåtidens kompanisjefer) fikk det overordnete ansvar for å se til at ordren ble fulgt - og siden er centurioner på avbildninger og statuer gjenkjennelige på at de holder en vinranke-stva i venstre hånd! Disse vinrankenes tipp-tipp-tipp osv (57') oldebarn utgjør altså i dag så og si hele den franske vindrue-floraen. Om vi skal tolke forskningsresultatene korrekt. Og det skal man jo.

Det vites ikke om Probus brukte Julius Caesars berømte ord Vini Vidi Vici - jeg kom, jeg så, jeg vant. Det kan vi i vinrankenes navn trygt gjøre i dag. Ave Caesar!

Roma Caput Vini kalles allerede "boken italienerne har ventet på og franskmennene fryktet". Den vil foreligge på engelsk neste vår. Ave Caesar!