GIOVANNI ROSSO

Tidligere solgte Rosso-familien frukten til større aktører på markedet, men da Davide (bildet) overtok driften, tok familien ansvaret for hele prosessen. Nå tapper de under eget navn.

Serralungas bølle

Davide Rosso har det som plommen i egget. Vinmarken han omtaler som «Barolos Romanée-Conti», har endelig kommet tilbake til familiens eie.

Ole Martin Alfsen ,  Merete Bø

Publisert: 17.09.2011 - 11:13 Oppdatert: 17.09.2011 - 11:13

Det ene hektaret med Vigna Rionda kan for alvor plassere Azienda Agricola Giovanni Rosso i toppskiktet av Serralunga, og dermed i toppskiktet av Barolo. Arven kom fra Tommaso Canale, Davide Rossos tremenning, som døde i desember. Mange har ønsket å kjøpe hans 2,2 hektar med Vigna Rionda. Tidligere har Tommaso solgt sin legendariske vin til Bruno Giacosa, frem til 1993, og siden til Roagna, til og med 2006.

Men nå er det opprinnelige hektaret som Davides mor Ester Rosso, tidligere Ester Canale, i 1970 måtte selge til sin fetter og Tommasos far, Aldo Canale, tilbake i familiens hender. Resten av de 2,2 hektarene gikk til Guido Porro og Ettore Germano.

- Dessverre var mange av de gamle vinstokkene i marken i så dårlig forfatning at vi måtte rive opp en stor del. Selv syns jeg det var kjempetrist, men siden Tommaso har vært syk i noen år, har vinmarkene måtte lide. De fleste vi tok bort var slitne dolcetto-stokker, som jeg heller ønsker å erstatte med nebbiolo. De fleste gamle nebbiolo-plantene fikk vi reddet, sier Davide.

Hundreårs historie
Selv om familien Rosso har en over 100 år lang historie, er det ikke lenge de har tappet vin under egen etikett. Åtte gode cru i Serralunga har lenge vært i familiens eie, men de solgte en lang periode frukten videre til større aktører, som for eksempel Fontanafredda. På 80-tallet fikk regionens viner økt oppmerksomhet, prisene steg og kvalitet ga høyere pris. Giovanni ønsket å produsere enda bedre frukt, noe som førte til en omstrukturering i vinmarker og vinmarksarbeidet. Tidlig på 90-tallet begynte familien selv å ta ansvar for fermentering av vinen, for så å selge den til lagring til de samme aktørene.

Men Davide Rosso ønsket å ta skrittet helt ut: Familien skulle ta ansvar for hele prosessen og tappe familiens grøde under eget navn. Han jobbet for flere produsenter i Langhe-regionen for å erverve seg kunnskapen han trengte. Dette førte ham også etterhvert ut av regionen og videre ut av landet - til Frankrike.

Han praktiserte i Alsace og Champagne, men det var i Burgund bitene falt på plass. Etter opphold hos både Jean Grivot og Denis Mortet, ble det klart for Davide hvordan han ønsket å jobbe:

- Jeg vil lage vin av vinmarker og druer. Det er cru-en, druen og terroiret som lager vinen, ikke vinmakeren, jeg hjelper bare til.

90 POENG:

Foto: Mikaela Berg

90 POENG: Barolo Vigna Rionda 2007.

 

47671 Barolo Cerretta 2005 
Giovanni Rosso
Piemonte, Italia 
Kroner 353,80, bestilling 
92 poeng
Gaia Wine & Spirits 
Dufter aromatisk av fenalår, tre, nøtter og mandler. Stramme og heftige tanniner på smak kombinert med strukturert og tørr finish. Slank og elegant frukt. Drikk om fem til ti år. Passer til lam.

94083 Barolo Vigna Rionda 2007 
Tommasso Canale/Giovanni Rosso
Piemonte, Italia 
Kroner 585,60, bestilling 
90 poeng
Gaia Wine & Spirits
Spennende. Davide Rosso, som lager bedre og bedre vin, har overtatt deler av Vigna Rionda, men vil frem til 2010 tappe under Tommaso Canale, tidligere eiers navn. 2007 er som så mange i årgangen innsmigrende og saftig sursøt i frukten, delikat og krydret med leskende mineral finish. Kombinerer kraft og eleganse. Sitter lenge i munnen. Tøff i strukturen, mulig å angripe i dag, men vil bli langt bedre etter ti år. Passer til lam, marmorert storfe, rødvinskokt kjøtt og gryter med trøfler og sopp.

49623 Barbera d'Alba Donna Margherita 2008 
Giovanni Rosso
Piemonte, Italia
Kroner 199,90, bestilling 
88 poeng
Gaia Wine & Spirits
Krydret duft med karakter av julebrød. Hint av kirsebær og nøtter. Frisk og stram syre kombinert med frukt. Bra lengde med hint av tørr finish. Drikk nå til 2015. Passer til and og kalv.

47237 Dolcetto d'Alba Le 4 Vigne 2009 
Giovanni Rosso
Piemonte, Italia 
Kroner 173,50, bestilling 
87 poeng
Gaia Wine & Spirits
Floral duft med innslag av nøtter, rips og moreller. Stram syre på smak med tydelige tørre tanniner og delikat fersk frukt. Bra lengde. Drikk nå til 2013. Passer til and og gås.