Gaiawine & Spirits AS
ABRUZZO  |  BASILICATA  |  CALABRIA  |  CAMPANIA  |  EMILIA ROMAGNA  |  FRIULI-VENEZIA-GIULIA  |  LAZIO  |  LIGURIA  |  LOMBARDIA  |  MARCHE  |  MOLISE  |  PIEMONTE  |  PUGLIA  |  SARDINIA  |  SICILIA  |  TOSCANA  |  TRENTINO-ALTO ADIGE  |  UMBRIA  |  VALLE D'AOSTA  |  VENETO

Abruzzo

Mellom Himmel og Hav

Abruzzo-området assossieres for de fleste italienere, spesielt fra mellom-Italia, med to relativt motstridende naturopplevelser, nemlig skiturer og badeliv.

Dette har sin enkle begrunnelse i regionens geografi. Abruzzo ligger mellom Adriaterhavskysten og Appenninene, og grenser som sådan til regionen Molise i sør og Marche i nord. Områdets høyeste punkt er den snødekte Gran Sasso-fjellkjeden, kjent for sine vintersportssteder, som ligger rett over regionhovedstaden L'Aquila. Mellom L'Aquila og havet er det rullende høyder så langt øyet rekker. Mikroklimaet i disse høydedragene er såpass varierende, fra soltørre sandknauser til alpine bakker og berg, at en her finner vekstgrunnlag for nesten enhver vindrue-type i de forskjellige høyder og daler.
Dog har vinbøndene i Abruzzo forlengst valgt ut sine favoritter - og blant disse rangeres den hvite Trebbiano-druen og den røde Montepulciano-druen desidert høyest.

Selv i Romerrikets velmaktsdager var dette området ansett for å være noe for seg selv. Fjellene huset mystiske fjellstammer, kjent for sitt svært ustabile temperament (spesielt Samnittene var iflg. romerne fæle), og kysten var en kjent landingsplass for de svært få, men tidvis hardtslående angrepene som ble foretatt mot Italia av diverse folkeslag i Romerrikets tidlige historie. De høye Appenniner-fjellene, som skilte Roma by og de vestliggende områdene fra øst-kysten, har alltid skapt en såvel geografisk som kulturell grense mellom den østre og den vestre delen av "støvelen".
Dette gjaldt, og gjelder, også vinproduksjonen.
Vindyrking har lange røtter i regionen - selv de ville samnitter-stammene i fjellene dyrket vin. Disses vinranker var etter sigende også det eneste romerne lot stå når de endelig (etter rundt 500 år) nedkjempet dette geriljakrigførende folkeslaget.

Montepulciano d'Abruzzo, regionens DOC-stolthet, er en robust rødvin som forbausende ofte innehar stor finesse. I den senere tid, og spesielt i de siste ti årene, har mange vinbønder satt sin ære i å produsere viner som kan promotere området som en kvalitetsregion i vinsammenheng, og det er i dag flere av Abruzzos vinhus som har oppnådd stor berømmelse i internasjonale vinkretser. Da som regel med utgangspunkt i den røde Montepulciano d'Abruzzo.

Fra Abruzzo representerer Gaia Wine & Spirits kult-produsenten Filomusi Guelfi. Filomusi Guelfi høster stor internasjonal anerkjennelse for sine viner, såvel for de røde som de søtlige, bitre, rosé-aktige "Cerasuolo"- vinene, begge Montepulciano-baserte viner.

Filomusi Guelfis smaksrike, fyldige, runde og mørke Montepulciano d'Abruzzo er slik Montepulciano d'Abruzzo skal, og bør, smake. I følge oss. Dette er Montepulciano d'Abruzzo på sitt aller beste.
Filomusi Guelfi nyter internasjonal respekt som en av de mest tradisjonsrike produsentene i Abruzzo.

I eksepsjonelle årganger produserer Filomusi Guelfi også en unik cru-vin på sine beste druer, Fonte Dei!

Salute!