Gaiawine & Spirits AS
ABRUZZO  |  BASILICATA  |  CALABRIA  |  CAMPANIA  |  EMILIA ROMAGNA  |  FRIULI-VENEZIA-GIULIA  |  LAZIO  |  LIGURIA  |  LOMBARDIA  |  MARCHE  |  MOLISE  |  PIEMONTE  |  PUGLIA  |  SARDINIA  |  SICILIA  |  TOSCANA  |  TRENTINO-ALTO ADIGE  |  UMBRIA  |  VALLE D'AOSTA  |  VENETO

Trentino-Alto Adige

Tvillingsjeler

Regionen som i 2000-guiden til Gambero Rosso/Slow Food huset den beste italienske produsenten det året ligger høyt oppe - både geografisk, klimatisk, i meter over havet, og i kvalitet. En høy region, kort og godt.Trentino-Alto Adige er Italias nordligste region. Eller rettere - regioner. Alto Adige benevnes også som Trentino. Eller omvendt. Og det rette er dem begge, da de egentlig er to fylker slått sammen i ett, med Alto Adige i den nordligste og hovedsaklig tysktalende delen, og Trentino i den sørlige og italiensk-talende delen. Grensen mellom de to går omtrentlig øst-vest, med byen Tramin (etter sigende opphavet til vindruen Gewürztraminer) som grenseby i midten av området.

Trentino-Alto Adige er fjelland, og området innehar da også sin gode porsjon av Alpene.Utallige turister fyller hvert år alpin-anleggene, de alpine skogene og de pittoresque gotiske landsbyene i de grønnkledte fjellsidene. De besøkende kommer da enten gjennom det verdensberømte Brenner-passet, eller fra de mange berømte byene og områdene i lavlandet i sør (Verona, Milano, Venezia osv).

Alto Adige er provinsen til Bolzano, og er også kjent som Süd Tirol. Området dekkes for en stor del av alpene, og gjennomskjæres av elven Adige. Denne er opphav til de mange grønnkledde åsene og det fruktbare landet langs elvebreddene, som til tross for sin relativt kjølige temperatur har svært godt jordbrukspotensiale. Området sammenlignes ofte med Alsace - og det er svært mange likhetstrekk, ikke minst hva angår druevariasjonene som dyrkes her.

Beboerne behersker både tysk, selvsagt grunnet den geografiske nærheten til nabolandet Østerrike, og italiensk, og ofte også jugoslavisk (slovensk) grunnet nærheten til dette nabolandet i øst.

Trentino omkranser Trento. Det er visse etniske motsetninger mellom de to regionene, men ikke mer enn at de har langt mer til felles enn de har forskjeller. Noe lokal stolthet selvsagt ofte hindrer dem i å innrømme...

Trentino anses da også for å ligge ørlite foran Alto Adige hva kvaliteten på vinene generelt angår - men de siste årene har såpass mange kvalitets-produsenter vunnet ry i begge disse regionene på bakgrunn av viner med stor karakter og personlighet at også denne forskjellen må sies å være mer interessant for statistikere enn for vinnytere.

Ofte benyttede druer er Weissburgunder (andre steder bedre kjent som Pinot Blanc eller Pinot Bianco), Pinot Grigio, Chardonnay, Riesling, Müller Thurgau, Sauvignon, Gewürztraminer, Sylvaner og Tocai. Som den oppmerksomme leser nå vil merke er alle disse hvitvinsdruer, og alle disse finnes igjen i franske og tyske vindistrikter - grunnet de regionale likhetene i klima/temperatur, men også til en viss grad i jordsmonn. Det er da også hvitvin som dermed står for hovedvekten av vinene i regionen.
Dog er det mystisk nok (iallefall for undertegnede) lagt mest vekt på produksjon av rødvinsdruer her! Dette har sin bakgrunn i at disse områdene i svært lang tid har stått som en av Italias hovedleverandører av rimelig bordvin til tørste folkeslag i minst tre naboland... En slik "sikker" butikk er selvsagt vanskelig å avvikle, men blikket løftes av stadig flere mot å fremdyrke enda bedre kvalitetsviner i dette området - som det jo absolutt har bevist at det har fantastisk potensiale for. Trentino skal forøvrig være den regionen i Italia hvor musserende vin fremstilt på champagne metoden først ble laget.

Bordvinene som produseres her lages i all hovedsak på relativt ukjente druevarianter som Schiava, Vernatsch, osv. Men det forhindrer på ingen måte at også enkelte fantastisk gode røde viner har sitt opphav i området - disse er da gjerne også frembragt på lokale "kvalitets"-druevarianter som Teroldego og Lagrein, men såvel Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot og Pinot Nero kan gi store viner herfra.

San Michele Appiano ble begunstiget med tittelen Årets Produsent av Gambero Rosso/Slow Food i år 2000. Ifølge oss svært fortjent. Ikke bare fordi vi er så heldige å representere dette huset, vi representerer mange av de aller beste husene fra hele Italia (synes iallfall vi!), men fordi det også markerte en liten revolusjon i Italias egen vurdering av hva de anser å være av topp kvalitet: Det var bl.a. første gang en slik utmerkelse ble et kooperativ til del - for San Michele Appiano drives som et flergårds-bruk. At fire av husets viner ble tildelt den høyeste mulig utmerkelse av samme organ, som forøvrig nå er det udelt største og viktigste i Italia, sier sitt.

Vinmarker i Alto AdigeVi sier oss bare enige - såvel i at San Michele Appiano fortjener alt godt som kommer deres vei av nasjonal og internasjonal anerkjennelse etter mange år med produksjon av viner i den absolutte verdensklasse, som i at dette også er en viktig anerkjennelse for regionen som helhet. For det er her noen av verdens beste hvite viner lages. Basta.

Salute!