Gaiawine & Spirits AS
ABRUZZO  |  BASILICATA  |  CALABRIA  |  CAMPANIA  |  EMILIA ROMAGNA  |  FRIULI-VENEZIA-GIULIA  |  LAZIO  |  LIGURIA  |  LOMBARDIA  |  MARCHE  |  MOLISE  |  PIEMONTE  |  PUGLIA  |  SARDINIA  |  SICILIA  |  TOSCANA  |  TRENTINO-ALTO ADIGE  |  UMBRIA  |  VALLE D'AOSTA  |  VENETO

Friuli-Venezia-Giulia

I Tre Venezi

Friulia-Venezia-Giulia er som sin nabo Trentino-Alto Adige i nord-vest egentlig én region som inneholder flere regioner, noe navnet her også tilsier. Området inneholder også deler av de gamle "Tre Venezi", dvs tre gamle geografiske områder som i sin tid var land tilhørende mektige familier i stormakten Venezia, i byens storhetstid i middelalderen.
Men det var den gang - kanal-byen Venezia ligger i dag i Veneto.

Området har mer enn de fleste opplevd krig og turbulente politiske forhold. Utallige hærer har insistert på å bruke regionen som tumleplass, krigsskueplass og transit-område for invasjoner nordover gjennom Alpene og østover mot Øst- og Sør-Øst Europa. Allikevel har det historisk sett fattige og bondekultur-pregede Friuli-Venezia lange tradisjoner i å søke måter å øke livets nytelser på. For kreativitiet har vært en livsnødvendighet mer enn en fritidssyssel i denne regionen.

Friuli-Venezia-Giulia har som resten av Italia båret sin del av byrden gjennom de siste for landet vanskelige hundreårene. Området har på tross av dette de siste 20-30 årene maktet å presentere noen av Italias aller beste viner. Spesielt er regionen blitt verdensberømt for sine hvite viner, som er unike i sin kompleksitet og eleganse – grunnet like unike geografiske forhold, unike druevarianter, lang historisk erfaring og dyktige vinmakere. Mange av produsentene i denne regionen er i dag i den absolutte verdensklasse, og vinene som bærer deres navn henger svært høyt i anseelse blant den internasjonale vinpresse.

Regionen grenser til Slovenia i øst og til Adriaterhavet i sør, langs sin korte kyst-stripe. Slovenia er på det nærmeste kun et steinkast unna bl.a. produsenten Livons vinmarker - men utveksling av kunnskap og erfaring rundt vindyrkingens mange aspekter over landegrensene har vært sjelden vare, av historisk sett fullt forståelige årsaker.

Friulis nærhet til såvel andre nasjoner i nord og øst, og til havet i sør har også gjort sitt til at såvel de store sjøgående nasjonene som de dominerende landene som har kommet og gått i Friuli-Venezia-Giulias nærhet har hatt solid innflytelse på regionen. Både språklig, historisk, kulturelt, sosialt og gastronomisk har man også i dag mange spor av tidligere tiders innflytelse på regionen. Såvel muslimske trekk, på bakgrunn av den hyppige kontakten, i handel eller krig, området hadde med såvel Bysants som det Ottomanske riket (som endog har styrt regionen) som Slaviske, Østerriske, Ungarske og andre folk og nasjoners tilstedeværelse merkes. Men de fastboende har også sine egne røtter - som de er stolte av å ha bevart uansett under hvilken herre deres land ble styrt.

Vinmarker i FriuliOmrådets geografi og mikroklima tilsier at stedet har svært godt grunnlag for dyrking av mange forskjellige drue-typer, men spesielt de hvite druene Pinot Grigio, Pinot Bianco, Chardonnay, Sauvignon (Blanc) og Tocai (Frilano) gir ettertraktede viner. Av mer ukjente, men praktfulle, varianter er viner på Ribolla Gialla, Verduzzo og Picolit like ettertraktet vare for kjennerne. Områdene i Friuli-Venezia-Giulia som oftest benevnes er spesielt Collio, Isonzo og Carso. Av disse er Collio (inndelt i C. Goriziano og C. Orientali del Friuli) anerkjent som det beste vinområdet.

Blant produsenten troner  vin-maestro'en (og musikkelskeren og jazz-saksofonisten) Silvio Jermann øverst som den ubestridte kultfigur i området - og hans evne til å skape unike, spektakulære viner på de lokale variantene er like kritikerbejublet som den er hemmelighetsfull. Hans berømte hvitviner "Vintage Tunina", "Were Dreams, Now it Is Just Wine" og "Capo Martino" har kultstatus i vinverdenen. Få har gjort så mye for å elevere regionens status som Jermann. Jermann har tilhold i Isonzo, men både hans Capo Martino-vinmark og hans druer til Vintage Tunina hentes fra hans vinmarker i kjerneområdet Collio.

Brødrene Valneo og Tonino Livons vinhus Livon er et annet av regionens virkelig store navn, som fører en rekke unike viner på både mer kjente og ukjente vindruer. De har tilhold i områdets kvalitets-hjerte Collio, med tilstøtende vinmarker i Colli Orinetali (refosco) samt en suveren eiendom i lavlandet Grave. Deres mest berømte storheter inkluderer vinene "Sauvignon Valbuins", "Tocai Friulano Ronc di Zorz" og de unike "Braide"-vinene "Braide Alte" på en unik lokal drueblanding, "Braide Grande" på Pinot Grigio og "Braide Mate" på Chardonnay.

Både Livon og Jermann er grossister i vinpriser i inn- og utland, og får (stort sett) årlig minst en vin med "tre bicchieri" (tre glass) i den anerkjente italienske "vin-bibel" Gambero Rosso.

Det er også flere røde varianter som har markert seg sterkt i regionen, og da oftest viner med dype lokale historiske røtter. Som Refosco, Merlot, Cabernet, Pignolo og Schiopettino. Områdets renommé i dag som eksklusivt kvalitets-område har medført at friulanerne ligger langt fremme med kunnskap om det siste innen teknologi og vitenskap. Dette gir dem mulighet til å benytte det ypperste innen moderne teknologi i sin vinproduksjon for å skape optimale produkter, noe som til stadighet manifesterer deres høye posisjon i verdensmarkedet (på tross av et stadig mer kresent publikum). Samtidig brytes det stadig nye barrierer innen regionens vinproduksjon. Ved å kombinere det fremste den moderne teknologi kan bidra med, med de tradisjonelle, lokale tradisjoner skapes stadig nye og eksepsjonelle viner av høyeste kvaltet.

Friuli CollioDet har vært en "going rule" at viner fra Friuli-Venezia-Giulia drikker best unge. I dag er det en sannhet med til dels sterke modifikasjoner, og mange av de virkelige toppvinene, gjerne dem laget på hvitvinsdruene Chardonnay, Pinot-varianter, Ribolla Gialla og Sauvignon Blanc, lagrer ofte svært bra. Rødviner på Cabernet, Merlot, Pignolo, Schiopettino og Refosco ditto.

Tradisjonelt er Friuli-vinene dyrere enn vin fra resten av Italia. Livon og Jermann er i Italia og verden forøvrig intet unntak, men en viss importør er blitt begunstiget med hyggelige priser allikevel, og kan tilby disses produkter til en svært overkommelig penge. Selv her oppe i det enda høyere nord...

Salute!