Gaiawine & Spirits AS
ABRUZZO  |  BASILICATA  |  CALABRIA  |  CAMPANIA  |  EMILIA ROMAGNA  |  FRIULI-VENEZIA-GIULIA  |  LAZIO  |  LIGURIA  |  LOMBARDIA  |  MARCHE  |  MOLISE  |  PIEMONTE  |  PUGLIA  |  SARDINIA  |  SICILIA  |  TOSCANA  |  TRENTINO-ALTO ADIGE  |  UMBRIA  |  VALLE D'AOSTA  |  VENETO

Lombardia

"Det skjønneste, beste og mest folkerike land på jorden".

Toscaneren Gerezzo di Jacobo de'Pigli beskrev sitt møte med Lombardia i 1446 som over, og fortsatte med følgende utsagn: "Og skjønt det er flatt er det vanskelig å ri gjennom fordi det gjennomstrømmes av av like mange, eller kanskje flere, kanaler enn Flandern. Men det er et bedre og mer fruktbart land, både hva korn og gode viner og frukt angår".

Historien har ført til forandringer også i Lombardia de siste 700 år... Inntil for få år siden var kvalitetsvin noe av det siste en ville forbinde med regionen, selv om historiens fortellere har rost stedet for dets mange gode vinøse tilskudd til adelsmenns bord gjennom tidene. Mye av dette har gått i glemmeboken de siste hundreårene. Kriger og hungersnød forandret Lombardia i årene som fulgte den godeste Gerezzos ferd gjennom regionen - til en fattigslig region hvor de oftest besøkende bar uniform av varierende kulør og nasjonalitet. Mange generasjoner soldater har funnet sin grav i Lombardia. Og fattigdom har fulgt i krigenes kjølvann. Regionens bønder var i hundrevis av år blant Italias fattigste - utarmet av krig og hensynsløse fyrster. Lombardia ligger praktfullt til som krigsskueplass. Hannibal nær underla hele Italia Karthagos styre etter å ha forsert Alpene med sin hær og sine elefanter over et århundre før Kristus' fødsel; Napoleon gjentok bragden med å bruke Alpene som transit-område for soldater og tok like overraskende de italienske og østerriske hærførere på sengen. Militære slag har vært en like naturlig del av regionens historie som det er naturlig at Lombardia har vært, og er, Italias kanskje viktigeste knutepunkt for kontakten med Europa, på godt og vondt.

Men vinmessig har regionen hatt sine nedturer siden Gerezzos 1400-talls beretning. Så sent som i 1989 blir Lombardia raskt avskrevet som en totalt uinteressant vinregion i Hugh Johnsons berømte bok om vinens historie, "The Story of Wine", med frasen "Only two areas in Lombardy are worth mentioning; Oltrepo Pavese near Pavia...and the distant and strange Valtellina...". Franciacorta var med andre ord enda ikke "oppdaget" av selveste Hugh på 1980-tallet, selv om regionen allerede da var på full fart mot den store berømmelse med sine musserende viner. På full fart - men ikke helt fremme ennå (de første årgangene fra regionens stjerneprodusenter ble introdusert på midten av 1980-tallet).
De har kommet frem nå. Ca'del Bosco ble i "Gambero Rosso - Italian Wine 2003" kåret til Årets Produsent i Italia. En høythengende ære. Franciacortas to stjerner - Bellavista og Ca'del Bosco - er begge rangert blant Italias femten beste produsenter, og Ca'del Bosco blant de tre beste. Få har høstet mer ære i Italia i moderne tid enn regionen Franciacorta - primært for sine musserende viner, og eksklusivt takket være de to stjernehusene Bellavista og Ca'del Bosco. Men dette er altså alt oppnådd i løpet av 1900-tallets aller siste decennium. En bragd i seg selv.

Lombardierene var inntil for relativt få år siden bedre kjent som konsumenter enn som produsenter av kvalitetsvin..! I denne Italias rikeste og mest industrialiserte region finner man da også i moderne tid en større nonchalanse enn i andre italienske områder hva angår å nyte den lokale vinen.

Dette beror på flere årsaker, ikke minst de geografiske forholdene;

Slettene rundt Po-elven egner seg bedre for dyrking av ris og korn enn for dyrking av druer, fjell opptar en vesentlig del av arealet, de mange innsjøene har gjort området til et samlingspunkt for turister, som for mange dermed ble mer innbringende å satse på enn vinproduksjon, og regionen har blitt en metropol for innflyttere fra så vel hele Italia som det store utland. Nærheten til Europa har gjort Lombardia spesielt attraktivt for tyske, franske, sveitsiske og østerriske "emigranter", men også engelskmenn, amerikanere og andre med opphav lenger unna har for lengst "oppdaget" regionen. Naturlig nok - ikke bare ligger den midt i gjennomfarts-åren fra vest til øst og nord til sør (og omvendt!) i Italia, den er også en av Italias aller vakreste regioner..! Med "for lengst" mener vi de siste hundre årene, pluss..

LardoInnflytterne har også i stor grad hatt svært god økonomi. Dette gjelder ikke minst de mange pengesterke utlendingene, som også har ført til at den lokale tilhørigheten, lokal-patriotismen om du vil, ikke er like sterk her som i resten av Italia. Man drikker og spiser dermed like gjerne andre regioners produkter her - så lenge det er av høy kvalitet og kan nytes "hjemme". Ergo har det ikke vært like mye om å gjøre å skape noe "eget" for eiegodhetens skyld alene. Dog må det sies i denne sammenhengen at når lombardierne først går inn for noe gjør de det 100 %! Skal noe kreeres skal det være av topp kvalitet. Derfor er de stolt av å ha den beste risen. Det beste kornet.Den beste "lardo'en" (fantastisk spekk!), og de siste årene - mange av de aller, aller beste vinene..!

Det finnes unike områder mellom de kjølige fjellkjedene (Alpene og Appenninene) og de varme dalbunnene som egner seg ypperlig for vinproduksjon. Og når de først setter i gang gjør de det skikkelig: Lombardia produserer nemlig et større mangfold hva vintyper angår enn noe annet vinprodusende området i Italia! Som sådan kan det føles feil å omtale dem under ett, selv om deres geografiske plassering kan være veldig nær hverandre. Men i Lombardia har isbreer og vannmasser, fjellkjeder og -formasjoner, murener og mineraler delegert arbeidsoppgavene godt. Derfor tar vi her en (kjapp!) gjennomgang av mangfoldet - vinmessig!

Brescias åser og Franciacorta

FranciacortaDette er uten tvil det området i Lombardia som i den senere tid har oppnådd størst anerkjennelse for sin vinproduksjon. Områdets utseende ble i sin tid dannet av isbreene - som igjen dannet moreneryggene hvor vinmarkene ligger i dag. Området har alltid produsert vin, men "mirakelet i Franciacorta", som det ofte betegnes som, startet først da produksjon av musserende vin gjort på Champagne-metoden ble satt i gang.

Denne type produksjon er selvsagt svært kostbart. Dog befinner Franciacorta seg i det rikeste området i Italia - og etter hvert som investorene heldigvis ble overbevist om at dette kunne bli det beste av det beste startet produksjonen av det som i dag betegnes som den absolutt beste musserende vinen utenfor Champagne. Investering her var aldri særlig risikabel... De musserende vinene er laget av Pinot Nero, Chardonnay og Pinot Bianco og innehar en enestående friskhet, kombinert med stor fylde og lagringspotensiale.

Området produserer også flere stille viner, både hvite og røde. Disse blir laget av de samme druesortene, i tillegg til innslag av Cabernet, Merlot, Barbera og Nebbiolo. Flere av vinene herfra, etter hvert som de har blitt presentert også i den vide verden, nevnes idag alltid når en oppsummerer Italias beste enkelt-viner, ikke minst takket være store vinmakere og vinggårdeiere i regionen som Maurizio Zanella, Vittorio Moretti og Mattia Vezzola. Med flere.

De mest berømte vinprodusentene i dette området er Ca'del Bosco og Bellavista. Ca'del Bosco er dessuten blant Italias tre beste produsenter ifølge omtrent samtlige rangeringer (Gambero Rosso, Wine Spectator osv osv). Bellavista er blant de topp ti. Generelt. Enkelte viner hever disses status og legende-status inn i himmelen i visse produksjonsår. Vi har smakt vinene. Vi er enige. Dette med vinene osv kan man selvsagt gjøre seg opp egne meninger om - men det faktum at vinene fra Franciacorta ikke er til å komme forbi når man snakker om Italias aller mest kvalitetsterke viner er å regne som en udiskutabel sannhet.

Oltrepovò Pavese-Oltrepovò Pavese og San Colombiano

Åsryggene i Oltrepò Pavese reiser seg opp mot Appenninene i områdene sør for Po. Området har et relativt mildt klima som særpreges av en varm og tørr periode på sensommeren, og en tidlig høst. Kombinasjonen muliggjør full modning av en rekke druesorter av begge farger. Jordsmonnet varier mellom leire og svært kalkholdig og mikroklimaet i dette vakre området har aldri blitt utnyttet maksimalt. Barbera og Croatina (Bonarda) er de dominerende druesortene i lavlandet, mens Pinot Nero dominerer høyere opp til produksjon av musserende vin.

- Valtellina

I den øverste delen av Appa-dalen dyrkes Italias nordligste Nebbiolo, som danner grunnlaget for de kraftige, dype røde vinene fra Valtellina. De fleste vinmarkene ligger svært høyt, gjerne opp mot 800 moh, noe som er svært uvanlig så langt nord. Dette er mulig pga de milde vindene fra Como-sjøen, som også hindrer frost om vinteren. Dette spesielle mikroklimaet med sine store temperatursvingninger sikrer en sakte modning av druene, som igjen resulter i vin med stort lagringspotensiale og stor fylde.

- Bergamo's Valcalepio

Denne regionen står for nesten hele Bergamos vinproduksjon og ligger der Oglio-elven renner ut i Lago d'Iseo. Området er mest berømt for sin Merlot-dominerte rødvin med innslag av Cabernet, men produserer også gode hvitviner basert på Pinot Bianco og Chardonnay. Ikke de mest avanserte, men til prisen de oftest kan finnes for blant Italias beste kjøp i gode årganger.

Castello Belvedere ved Garda-sjøen- Gardasjøen

Tradisjonelt er dette området mest kjent for sin "chiaretto", en rosèvin som i tidligere tider ble eksportert verden over. Ettersom etterspørselen etter rosévin sank ble området sakte, men sikkert beplantet med andre druesorter og er i dag mest kjent for den hvite Lugana-vinen, basert på Trebbiano, og den røde Garda-vinen hvor Gropello er den dominerende druen. Vinene, både de hvite og de røde, er alltid lette og friske og bør drikkes unge. Men det produserer mye kvalitetssterk vin og området er generelt svært undervurdert. Det er lurt å holde et øye med vinene fra Gardasjøen. I alle fall dem fra Lombardia-siden. Bellavistas leder og sjefsoenolog, "mr. Bellavista" Mattia Vezzola, skaper på sin hjemgård Costaripa, i Moniga del Garda ved innsjøens vestlige bredder, noen av regionens flotteste viner - ikke minst de røde på de lokale druene Gropello og Marzemino er praktfulle og unike viner - ukjent for de fleste utenfor Italia, også for de fleste fra Italia. Men med en unik dybde, frukt og balanse er viner som Castelline (Groppello) og Campostarne (Gropello, Marzemino m.m.) og Maim (Gropello) verdt å stifte et nærmere bekjentskap med. Den hvite Lugana-vinen, Gardas hvite stjerne, er fra Costaripa også verdt en omvei.

- I Mantovas åser og sletter

Lambrusco-roseDette er et område som produserer vin i stort kvanta. Vinene er også her i hovedsak lette, friske viner som egner seg til hverdags. Området er mest berømt for sin Lambrusco, den musserende, røde vinen de lokale drikker til alt fra aperitiff til oksefilet. Er til sammenligning lik vinen med samme navn fra Emilia-Romagna, men allikevel med noe andre karakteristikaer.

Velbekomme!