Gaiawine & Spirits AS
ABRUZZO  |  BASILICATA  |  CALABRIA  |  CAMPANIA  |  EMILIA ROMAGNA  |  FRIULI-VENEZIA-GIULIA  |  LAZIO  |  LIGURIA  |  LOMBARDIA  |  MARCHE  |  MOLISE  |  PIEMONTE  |  PUGLIA  |  SARDINIA  |  SICILIA  |  TOSCANA  |  TRENTINO-ALTO ADIGE  |  UMBRIA  |  VALLE D'AOSTA  |  VENETO

Marche

I skyggen av Rimini.

Takket være en glorete flaskefarve og en til tider direkte obskøn flaskeform har vin fra kyst-regionen Marche blitt satt på restaurant-kart verden over de siste 30-40 årene. Verdicchio-vinen ble, enten på slump av en gal vinmaker med sans for kitsch-tradisjoner eller av en ditto gal vinmaker med sans for påtrengende markedsføring, tappet på flasker med grelt utseende, ofte formet som en amfora eller en fisk - eller verre...


I en slik innpakning sier det seg selv at det er utseendet som selger, og ikke nødvendigvis innholdet. Men det solgte, og snart hadde de aller fleste av områdets vinbønder laget seg en flaske-type som både i utseende og stil stakk seg like godt frem i allverdens vinhyller som om den hadde hoppet ned fra hylla den sto på og bitt den tilfeldige turist i øret.

En vinmark med VerdicchioDette er heldigvis en trend som er i ferd med å gå over. Vinbøndene i Marche, som overalt ellers i Italia, har nå fått med seg at verden der ute i lengre tid har søkt etter kvalitet i duft og gane, og ikke etter vinflasker hvis beste bruksområde er som stearinlysholdere og hybel-pynt. I Marche har de innfødte naturlig nok hele tiden selv drukket sin vin fra flasker av (iallefall tilnærmelsesvis) normale flasker. Og nå har vi også lagt de verste kitsch-årene bak oss ute i verden. Muligens heldigvis, om det kan de lærde få strides. Uansett innebærer altså et sprakende utseende ikke nødvendigvis et glitrende innhold.

Men vinen kan være riktig god den! Og spesielt i løpet av de siste årene er vin fra Marche blitt elevert ytterligere av folks krav til kvalitet, og har hevet seg fra å være en bra fiskevin til å bli en enda bedre "allrounder". Verdicchio er nå relativt godt bereist, og er å finne i alle verdensdeler. Og i mange tilfeller er den i dag en strålende, kompleks og velsmakende vin. Om man vet hva man skal se etter.

Marche har dog fortsatt en forkjærlighet for å holde kortene til brystet, og de virkelige godbitene for seg selv. De har langt mer å by på enn den hvite, og tildels over-eksponerte, Verdicchioen.
Spesielt de røde Rosso Piceno- og Rosso Conero-vinene kan være suverene når laget av nemsomme vinmakere. Hvitviner laget på såvel opprinnelige som importerte druevariasjoner stiger også stadig mot nye høyder i såvel smak som internasjonal anerkjennelse.

Marche's høyeste punkt - Monte Vettore - 2476 m.o.h.Området starter på den delen av Italias østkyst som avgrenses i nord av Rimini-riviera'en og i sør av Abruzzo-regionen, i vest av Appenninene og i øst av Adriaterhavet. Innlandet byr på en overraskenede mengde historiske og praktfulle byggverk og landsbyer, med borger, klostre og bymur-omkransede byer i, og på, de mange høydene.

De beste rødvinsopplevelsene får en som sagt av Rosso Piceno og Rosso Conero-vinene. De to etterhvert iallefall til en viss grad kjente DOC-rødvinene som er laget på Sangiovese- og Montepulciano-druene.

Rosso Conero er til en viss grad blitt greit markedsført over tid, og sjansen for å finne en ok Rosso Conero, hvis opphav er høydene og lavlandet rundt regionhovedstaden Ancona, er relativt stor uansett hvor i verden en måtte befinne seg.

Rosso Piceno derimot er et langt sjeldnere syn utenfor regionen, men er til gjengjeld svært ofte verdt letingen. Dette er smaksrike, fruktige og lett krydderpregede viner med overraskende godt mat-potensiale. De er dype i farve, duft og smak, og ofte en smule små-hissige. Og; de lagrer ofte forbausende godt og bedrer seg merkbart over tid, spesielt i Riserva-varianter. Unge viner av denne typen er også utmerkete drikke- og matviner, med stor personlighet.

Enkelte av Marches produsenter har oppnådd regelrett kult-status i vinverdenen, ofte også grunnet disses etterhvert mye omtalte, men svært sjeldent smakte produkter. Og området er ikke av de dyreste - i Marche kan en gjøre virkelige storkjøp på vinsiden (la meg igjen presisere at det er spesielt de røde dette gjelder, eller "utradisjonelle" hvite).

En av de virkelig store legendene i området er Ampelio Bucci.

Napoleon BonaparteAmpelio og hans vingård Villa Bucci har gjennom en årrekke etablert seg som en av de mest navngjetne vin-navnene ikke bare på Adriaterhavs-kysten, men i hele Italia. Ampelio driver sin vingård økologisk, men det til side kjemper han en hard kamp for å fremheve regionens potensiale som utgangspunkt for praktfulle, særpregede viner - med stort lagringspotensiale. Ampelios Verdicchio dei Castelli di Jesi er da også svært ettertrakted vare, kun overgått av Riserva-utgaven av samme vin i de årganger han velger å produsere den (de beste). Somamtviner er hans viner eksepsjonelle - med klokkeklar syre, elegante fruktoner og et unikt særpreget mineralsk bilde. 
Også hans Rosso Piceno holder svært høy standard og er internasjonalt bejublet.

Med et skrått blikk bakover til Napoleon Bonaparte, som selv overvintret i Jesi når han lot seg krone til keiser av paven i Roma, lovpriste vinene herfra. Ikke minst siden en adekvat mengde av dem visstnok ga ham en sønn med en lokal vinbondes datter.. Men det er en annen historie.

Salute!