Gaiawine & Spirits AS
ABRUZZO  |  BASILICATA  |  CALABRIA  |  CAMPANIA  |  EMILIA ROMAGNA  |  FRIULI-VENEZIA-GIULIA  |  LAZIO  |  LIGURIA  |  LOMBARDIA  |  MARCHE  |  MOLISE  |  PIEMONTE  |  PUGLIA  |  SARDINIA  |  SICILIA  |  TOSCANA  |  TRENTINO-ALTO ADIGE  |  UMBRIA  |  VALLE D'AOSTA  |  VENETO

Piemonte

Tåkefyrstenes Rike.

Å skrive en introduksjon om Piemonte synes noe unødvendig. Det finnes vel ikke den vinelsker i verden som ikke kjenner denne regionen og vet hva den står for. Bare ved å høre navnet får vi assosiasjoner til flotte Baroloer og elegante Barbarescoer. Og historiene og mystikken som følger disse vinene...

Piemonte ligger, som navnet tilsier, ved foten av alpene. Og denne endringen i landskapet, fra de bratte fjellsidene til det flate slettelandskapet nedenfor, innebærer et klima med store temperatursvingninger - og mye tåke. Noe som har vist seg å være ideelt for dyrking av Nebbiolo, druen bak nettopp super-vinene Barolo og Barbaresco.

Og navnet? "Nebbia" betyr tåke på italiensk...

Allikevel må vi ikke glemme at Nebbiolo står for kun 4% av den totale vinproduksjonen i området. Resten står mindre kresne drue-varianter som blant andre Barbera, Dolcetto og Moscato for.

Ingen bestrider Nebbiolos posisjon som kongen av Piemontes, muligens Italias, vindruer, men det må også sies at prisen viner laget på den på ingen måte gjør dette til en hverdagsvin. Utfordringen må derfor bli, for de av oss som insisterer på drikke vin hver dag, også å finne kvalitetssterke viner basert på Barbera, Dolcetto eller andre litt mindre kostbare druer.

Historisk sett har området vært benyttet til vindyrking siden antikken.
Som de fleste av Italias beste vinområder ble de "oppdaget" av de antikke siviliserte nasjoner og beplantet med vinranker, med sitt opphav i såvel opprinnelig ville ranker som importerte varianter. Romerne var som noen av de første ut i dette området svært ivrige vindyrkere - og utviklet etterhvert også svært raffinerte metoder. De fant ut hvilke sorter som hadde det beste potensiale i de enkelte områdene, og passet dermed på å tilpasse sin vindyrking etter jordsmonn og klima.

Etter at romerne og lignende riker hadde kommet og gått i løpet av århundrene rundt år 0, var det de forskjellige kongeriker og nasjoner som til forskjellige tider hadde overherredømmet over Piemonte som hovedsaklig avgjorde områdets vinkultur.

De mange krigene helt fra antikken og til våre dager som har herjet den italienske halvøya har selvsagt satt sitt preg på vindyrkingen - her som overalt ellers er det bøndene og jordbrukerne som gjerne blir de første til å unngjelde når krig rår landet. Områdets nærhet til Europa har også gjort at diverse slag, erobringstog (og gjerne de etterfølgende tilbaketrekninger) har passert Piemontes marker. Som resten av Italia led Piemonte også hardt under oppholdene mellom krigene på slutten av forrige århundre under angrepene fra sopp og vinlus mot vinrankene.

Og som endelig en samlet nasjon slet Italia også både før, under og mellom de store verdenskrigene med såvel å dyrke vin som å velge side. Og som resten av Italia (igjen...) led italienerne i Piemonte under de mange feilslåtte forsøkene på å finne en jordbrukspolitikk som fungerte både innad i landet som ovenfor eksportmarkedet i etterkrigsårene.
Men, ulikt fra de fleste andre italienske vinområder og -bønder var piemontesernes vin, og spesielt den produsert i områdene rundt byene Alba og Asti, alltid ansett for å være på høyde med de beste i Europa!

Det var derfor ikke uten grunn, og slett ikke overraskende, at både Barbaresco og Barolo var to av de fire første nye DOCG'ene når lovverket fikk sin endelige og sårt tiltrengte oppgradering og fornyelse. I dag er tredve av Italias vinområder tilkjent DOCG-status; og det er ikke overraskende at syv av disse er fra Piemonte. Vi fører de fleste appellasjoner vin fra nøye utvalgte topp-hus fra Piemonte - fra tradisjonalister som Bruno Giacosa, Burlotto, Michele Chiarlo og Giovanni Rosso til modernister som Elio Altare og Domenico Clerico (som introduserte små eikefat i regionen) - via en rekke andre Barolo-legender som familiene Cabutto, Rocche Costamagna - og Travaglini i Gattinara i nord, Boschis i Dogliani i sør og i Barbaresco, med blant andrestjerner som Fontanabianca og Moccagatta. Og mange fler. Mye glede på mange flasker. Og resten er historie.